Privé

Jij bent van mij is fictie’ staat voorin de prachtige roman van Peter Middendorp. Het boek is geïnspireerd op de moord op Marianne Vaatstra. De schrijver gebruikt andere namen, verplaatst het decor van Friesland naar Groningen en is vooral geïnteresseerd in de dader, die ook gewoon vader was en redelijk normaal meedraaide binnen de gemeenschap. Wat gaat er in zo’n hoofd om?

In april liep Middendorp boos weg uit een radio-interview bij Opium. Presentator Mark Brouwers stelde nauwelijks een inhoudelijke vraag. Zijn vragen gingen allemaal over de overeenkomsten met de zaak Vaatstra. Kun je het boek wel los zien van de zaak? Wat is feit en wat is fictie? ‘Mijn boek is fictie, de moord op Marianne Vaatstra was echt. Hou dat maar een beetje aan,’ zegt Middendorp. Je hoort de irritatie bij hem toenemen, maar de presentator gaat gewoon door op het ingeslagen pad. Middendorp met ingehouden woede: ‘Je hoeft de politie niet te bellen. Tille Storkema heeft niet een echt iemand vermoord. Dit is fictie! Dit is een roman. Het gegeven is geleend, de rest is verzonnen. Het personage bestaat niet!’ Het duurt dan niet lang meer voordat Middendorp informeert of Brouwers nog meer vragen heeft. Brouwers kondigt een mopje muziek van Beethoven aan. Als de muziek is afgelopen is de gast weg en gaat de presentator gewoon door met het programma alsof er niets aan de hand is.

Op het literaire festival Zomerzinnen interviewde ik de schrijver en ik had van tevoren bedacht dat ik de naam Marianne Vaatstra niet zou laten vallen. Dat ging goed tot het moment dat Middendorp zelf over haar begon. Ik vroeg daarna natuurlijk wel of hij contact had gehad met haar vader. Dat had hij, maar hij wilde niets over het telefoongesprek vertellen. Ik vroeg het via een omweg: of Bauke Vaatstra snapte wat hij in het boek probeerde te zeggen. ‘Ik ga er niets over zeggen,’ zei Middendorp, ‘dat is privé.’ Voor een interview is dat niet het hoogst haalbare, maar vanuit een moreel oogpunt zou je wensen dat schrijvers vaker zo’n antwoord gaven.

Coen Peppelenbos

Deze column verscheen eerder in de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden op 30 juni 2018.

(foto: © Maarten Praamstra)