En de tien genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2018 zijn bekend. De winnaar, die op 28 oktober bekend wordt gemaakt, krijgt € 20.000.

* Remieg Aerts – Thorbecke wil het, biografie van een staatsman (Bert Bakker)
* Roelof Bouwman en Henk Steenhuis – Wij van de hbs, terug naar de beste school van Nederland (Meulenhoff)
* Els van Diggele – We haten elkaar meer dan de Joden, Tweedracht in de Palestijnse maatschappij (Atheneaeum – Polak & van Gennep)
* Piet Hagen – Koloniale oorlogen in Indonesië, Vijf eeuwen verzet tegen vreemde overheersing (De Arbeiderspers)
* Marita Mathijsen – Jacob van Lennep, Een bezielde schavuit (Balans)
* Frits van Oostrom – Nobel streven, het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode (Prometheus)
* Hella Rottenberg en Sandra Rottenberg – De sigarenfabriek van Isay Rottenberg, de verborgen geschiedenis van een joodse Amsterdammer in nazi-Duitsland (Atlas Contact)
* Frits Rijksbaron, Esther Shaya en Gert Jan de Vries – Joodse Huizen 4, verhalen over vooroorlogse bewoners (Gibbon)
* Gabri van Tussenbroek – De toren van de Gouden Eeuw, Een Hollandse strijd tussen gulden en God (Prometheus)
* Jessica Voeten en Angela Dekker – Moed en overmoed, Leven en tijd van Mata-Hari (Atlas Contact)

Op 15 september 2018 wordt de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs bekend gemaakt. In de jury zitten naast de voorzitter Jeroen Dijsselbloem:
Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie, Martine Gosselink, hoofd afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum Amsterdam, Olivier Hekster, hoogleraar Oude Geschiedenis en directeur van het Instituut voor Historische, Literaire en Culturele Studies, James Kennedy, hoogleraar Moderne Nederlandse Geschiedenis en decaan van het University College Utrecht. Annemarie Lavèn, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad, Klaartje Schweizer, sectormanager Collecties en Beheer bij het Nederlands Openluchtmuseum, Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant