Schrijver Peter Buwalda heeft zich, zegt hij vandaag in de Volkskrant, bijna zijn hele middelbareschooltijd gedrukt op het gebied van boeken en leeslijst. ‘Ik keek alleen films,’ bekent hij in een interview over zijn schooltijd die hij ‘een van de meest glorieuze periodes uit mijn leven’ noemt.

‘Ik had een enorme hekel aan talen, eigenlijk is het heel gek dat ik Nederlands ben gaan studeren. Ik was ook slecht in Duits en Frans,’ zegt hij tegen interviewster Aimée Kiene.

‘Pas op de valreep, toen ik bijna naar de universiteit ging, ben ik aangestoken met liefde voor literatuur. Ik las De donkere kamer van Damocles, en [schoolvriend] Sander, daar is hij weer, ook. Tot onze verbazing waren we ineens heel lang over dat boek aan het praten. Het kippevel stond op onze armen bij onze theorieën over of die Dorbeck en Osewoudt nou bestonden of niet. Nadat ik zes weken natuurkunde had gestudeerd kreeg ik zo’n heimwee naar dat gevoel, dat ik besloot Nederlands te gaan studeren.’

Buwalda debuteerde in 2010 met Bonita Avenue. Komend najaar verschijnt zijn tweede roman, Otmars zonen.

Hier het hele verhaal in de Volkskrant (€).