En we hebben een winnaar. De prijs voor het beste debuut gaat naar Rinske Hillen met Houtrot (Querido). Dat is vanmiddag bekendgemaakt in het Dordrechts Museum. Een kernjury van 100 lezers mocht uit de drie door een vakjury genomineerde titels kiezen. Hillen kan 7.500 euro bijschrijven op haar rekening. Naast Houtrot waren genomineerd:

Patricia Jozef – Glorie (De Geus)
Arjen van Veelen – Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken (De Bezige Bij)

De vakjury bestond uit Jelle van Riet, literair journaliste voor De Standaard, interviewster en presentatrice, jurylid ECI literatuurprijs; Ester Op de Beek, universitair docent aan de universiteit Leiden; Kees Snoek, hoogleraar Nederlandse letterkunde en cultuurgeschiedenis aan de Sorbonne in Parijs; Arjan Peters, literair redacteur van de Volkskrant, en voorzitter Casper Markesteijn, publicist, schrijver en voorzitter van DordtLiterair.

De vakjury schreef over Hillen:

Houtrot is het even groteske als fijngevoelige drama over een man omringd door verdrietige vrouwen in een grachtenpand dat zich uiteindelijk tot het ware hoofdpersonage ontpopt.