Je kunt de man wel uit Emmen halen, maar Emmen niet uit de man. Vanaf vandaag verschijnt in de Volkskrant de column van Peter Middendorp over het avontuur dat FC Emmen aangaat in de Eredivisie. Voor het eerst in het bestaan van de club komt het uit in de hoogste profcompetitie.

Voor Middendorp, die eerder een sportcolumn schreef voor de krant, is het volgen van de club ook een vorm van rouwverwerking. Een paar maanden geleden overleed zijn vader, naast Blokkerfiliaalhouder ook voetbalfanaat.

Ik was laatst in het stadion, De Oude Meerdijk; de trainingen waren begonnen. Ik stond op de tegels tussen de hoofdtribune en het veld en, terwijl ik ook wel wist dat we hier eigenlijk nooit hadden gezeten, betrapte ik mezelf erop dat ik toch even naar onze stoelen had gezocht, en werd ik even getroffen door de melancholie van de zoon die zijn vader aan de zijlijn mist, en dat zal blijven doen.

De eerste column is hier te lezen. Een mooie start van een reeks over Middendorps ‘liefste underdog’.