In de Volkskrant van vandaag reageert Michaël Stoker, directeur van het International Literature Festival Utrecht, op de ingezonden brief van literatuurwetenschapper Lieke Stelling afgelopen woensdag. Daarin schreef Stelling over de magere vertegenwoordiging van vrouwen op het ILFU. Het was de tweede ingezonden brief binnen een week, want in de eerste noemde ze de Anna Karenina-voorleesmarathon ‘vrouwonvriendelijk’. Op die brief kreeg ze, onder meer van Lidewijde Paris en Hans Boland, negatief commentaar.

Stoker noemt en roemt het aantal vrouwen dat wel optrad op zijn festival, terwijl ‘mevrouw Stelling vanaf de zijlijn stond te foeteren op nota bene de piemel van Tolstoj’. Hij eindigt zijn ingezonden brief helaas met een klassieke mannenverontschuldiging:

Een programmeur van literatuurfestivals zoekt namelijk in de eerste plaats goede schrijvers. Het boek gaat voor de onderbroek.

Gratis tip van Tzum: huur Stelling in als programmeur of ga eens praten. Er schijnen in Utrecht leuke cafeetjes te zijn waar je elkaar kunt ontmoeten.