Maarten Biesheuvel is een keer ‘boven uit het raam van zijn werkkamer gestapt. Niet omdat hij suïcidaal was, maar hij dacht ineens dat hij kon vliegen.’ Dat zegt zijn vrouw Eva in het Volkskrant Magazine in een uitvoerig portret van de schrijver van wie vandaag de bundel Verhalen uit het gekkenhuis is verschenen.

Biesheuvel (79) werd vorig jaar oktober opgenomen op de gesloten afdeling van een psychiatrische inrichting in Leiden, maar is nu weer thuis. Nathalie Huigsloot heeft hem voor de Volkskrant in de inrichting en thuis opgezocht. Hij verheugt zich op het nieuwe boek, maar zegt: ‘[dat] zijn verhalen die ik al héb. En ik wil zo graag iets nieuws schrijven. Een schrijver gaat nooit met pensioen.’

Hier (€) het Volkskrantverhaal waarin ook Biesheuvels vrienden Rudi Fuchs en Laurens van Krevelen aan het woord komen. De vriendschap met Maarten ’t Hart is beëindigd. ‘Door een aanvaring tijdens een manische aanval is Maarten ’t Hart bang voor Maarten geworden,’ zegt Eva. ‘Zo spijtig. Ze waren heel lang goede vrienden.’