Ludwig Volbeda heeft vanmiddag in het Rijksmuseum in Amsterdam de Gouden Penseel in ontvangst mogen nemen voor het boek Fabeldieren. Floortje Zwigtman schreef de tekst van dit het beste geïllustreerde kinderboek.

Uit het juryrapport:

Het is een encyclopedie van fabeldieren en de keuze om fictie-auteur Floortje Zwigman en tekenaar Ludwig Volbeda samen te laten werken is een heel goede geweest. Ludwig weet van ieder dier een geloofwaardig wezen te maken. De ongelofelijke detaillering is nooit te veel. In veel monsters zitten weer even zoveel kleine monsters en wezentjes verstopt. Alleen al op de coverdraak telden we 14 andere wezens. Als je goed kijkt is zelfs president Trump tussen de trollen terecht gekomen. Ook de paginagrote illustraties hebben een kracht en diepte in kleur die je zelden ziet. De subtiele aardetinten krijgen een accent in helder wit. Of het nu de dondervogel of de trolkat is, je gelooft meteen dat ze er zo uitzien. Het illustratiegenre van de fantasy krijgt door de verbeeldingskracht van Volbeda een heel nieuwe dimensie. De zorgvuldigheid van de sjablonen, patronen en kaders zijn de kers op de taart in dit in alle opzichten geweldige en grootse boek.

De Penseeljury 2018 bestond uit Marlies Visser (voorzitter), Jaap Friso, Irma de Bruijne, Judith Hessels en Jessica Jongkind.