Van afgelopen zaterdag tot komende woensdag lezen op het Centraal Station in Utrecht vrouwen het boek Anna Karenina van Tolstoj voor tijdens het literatuurfestival Ilfu. Afgelopen donderdag plaatste de Volkskrant een ingezonden brief van Lieke Stelling, docent en literatuurwetenschapper aan de Universiteit Utrecht, waarin zij stelt dat dit evenement vrouwonvriendelijk is en de voorlezende vrouwen ‘een soort harem’.

Karenina springt voor de trein. Ze kan zich niet ontworstelen aan de meedogenloze, misogyne maatschappelijke keurslijven waarin ze is geperst. Is ze vooral slachtoffer of wordt ze misschien ook gestraft voor haar slechte moederschap? Tolstoj laat het in het midden. Het is een deprimerende boodschap voor het publiek van deze toch al vrouwonvriendelijke marathon.

Niet iedereen reageerde even instemmend:

In het radioprogramma Nieuwsweekend kwam Lidewijde Paris ook met een reactie. Ze heeft een wat lange aanloop nodig, maar dan komt ze bij de brief van Stelling.

En dan worden opeens al die vrouwen, duizend vrouwen, die gewoon met plezier en passie een mooie roman willen voorlezen, uit eigen vrije wil, gratis voor iedereen, die worden opeens een soort harem ’ter meerdere eer en glorie van een mannelijk auteur, die als geen ander wist wat er omging in de hoofden van vrouwen uit zijn tijd en dat’ (tussen aanhalingstekens want daar is ze het blijkbaar niet mee eens) ‘”messcherp” verbeeldde. Weer doen ideeën van vrouwen zelf er niet toe.’ En dan denk ik: jawel, maar die zijn op die gala-avond en daar ging het niet om. We hebben gewoon plezier in lezen. Niet mekkeren. En dan denk ik: je bent een literatuurwetenschapper, laat ons nou maar lezen en dan doe jij de wetenschap.

Beluister en zie haar hele boekenrubriek hier.