Schrijfster Nelleke Noordervliet krijgt de Constantijn Huygens-prijs 2018 voor haar hele oeuvre. Dat is vanavond in het radioprogramma Kunststof bekendgemaakt. De Huygens-prijs is een van de literaire prijzen die de Jan Campert-Stichting namens de gemeente Den Haag uitreikt.

Nelleke Noordervliet (Rotterdam, 1945) debuteerde in 1987 met Tine of De dalen waar het leven woont. Sindsdien schreef ze verhalen, essays, boeken over geschiedenis en een aantal succesvolle romans. Haar werk is meermaals genomineerd en bekroond en in verschillende talen vertaald. Haar laatste roman is Aan het eind van de dag (2016).

Volgens de jury spreekt ‘uit haar werk steeds de actualiteit van het verleden en de historiciteit van het heden. Ze gebruikt haar aanzienlijke stilistische en vertelkwaliteiten om in literatuur iets wezenlijks te zeggen over de wereld.’ De jury noemt Noordervliet ‘een van de belangrijkste hedendaagse Nederlandse schrijvers’.

De feestelijke prijsuitreiking is tijdens het Schrijversfeest op 20 januari 2019 in het Theater aan het Spui in Den Haag. Dan worden ook de overige Haagse Literatuurprijzen van de Jan Campert-Stichting uitgereikt, de F. Bordewijk-prijs, de Jan Campert-prijs en de tweejaarlijkse Jan Greshoff-prijs. Daarvan worden de laureaten volgende maand bekendgemaakt.

Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van 12.000 euro verbonden. Eerdere recente laureaten zijn: Hans Tentije (2017), Atte Jongstra (2016), Adriaan van Dis (2015), Mensje van Keulen (2014) en Tom Lanoye (2013). Dit keer bestond de jury uit Erica van Boven, Jeroen Dera, Arjen Fortuin, Sarah Vankersschaever, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Jeannette Smit en Carl De Strycker.

Boven: Nelleke Noordervliet, 2002. Foto Vincent Mentzel