De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft een zeer zeldzame incunabel aangekocht: Raoul Lefèvre, Le recueil des hystoires Troyennes, in 1485-86, gemaakt door de Haarlemse drukker Jacob Bellaert. Gesproken wordt van ‘een spectaculaire aanvulling op de Collectie Nederland’. De KB-collectie incunabelen uit de Lage Landen is met 900 stuks de grootste van de wereld. Hier is het boek door te bladeren.

Incunabelen, of wiegendrukken, zijn boeken die zijn gezet met losse letters en gedrukt in de eerste halve eeuw na de uitvinding van de boekdrukkunst, dus vóór 1 januari 1501.

De tekst is van de vijftiende-eeuwse Franse auteur Raoul Lefèvre, een priester die leefde aan het hof van Philips de Goede. De uitgave van Bellaert is schitterend geïllustreerd. Er bevond zich nog geen exemplaar van in Nederland. Met de aankoop bij veilinghuis Drouot in Parijs, mogelijk gemaakt door een bijdrage van de B.H. Breslauer Foundation, het Mondriaan Fonds en de Vereniging Vrienden van de KB, was volgens NRC Handelsblad een bedrag van 151.650 euro gemoeid.

Jacob Bellaert was een belangrijke incunabeldrukker in Haarlem. Er zijn achttien goed verzorgde uitgaven aan hem toegeschreven. Bellaert maakte luxueuze boeken: hij koos meestal voor groot formaat waarin hij meerdere houtsneden opnam.

Het nu door de KB verworven boek werd gedrukt in het Frans en in het Nederlands. De houtsneden werden gemaakt door een anonieme kunstenaar die bekend staat als de ‘Meester van Bellaert’. De KB noemt het boek ‘een monument uit de geschiedenis van de Nederlandse boekdrukkunst’.

Tot op heden was geen van de drukken van het werk van Lefèvre van Bellaert in een Nederlandse collectie te vinden. Er zijn slechts twee andere complete exemplaren van de Franse editie bekend: in de Bibliotheek van het Vaticaan en de Koninklijke Bibliotheek in Kopenhagen. De Nederlandse editie bevindt zich in de Library of Congress en de Bibliothèque Nationale de France.

Afbeelding: Het Paard van Troje, afbeelding uit de door de KB aangekochte incunabel.