Netflix gaat zestien kinderboeken van Roald Dahl bewerken voor televisie. De streaminggigant steekt 500 miljoen tot een miljard dollar in het project dat volgend jaar van start gaat. Niet bekendgemaakt is hoeveel Netflix aan de erven van Roald Dahl betaald; de rechten worden beheerd door de Roald Dahl Story Company. ‘Roald zou verrukt zijn,’ zegt de weduwe van de in 1990 overleden schrijver, Felicity.

‘Het is onze verheven missie om zoveel mogelijk kinderen over de hele wereld de unieke magie en positieve boodschap van de verhalen van Roald Dahl te laten ervaren,’ zegt Felicity Dahl in een verklaring. ‘De samenwerking met Netflix is een belangrijke stap om dit mogelijk te maken.’

Tot de boeken die door Netflix tot animatiefilms worden bewerkt, behoren De GVR, Sjakie en de Chocoladefabriek, Matilda, Boy, De Griezels, Joris en de geheimzinnige toverdrank en De reuzenkrokodil. Netflix zegt het werk van Roald Dahl — 300 miljoen verkochte boeken en nog steeds gaat elke 2,5 seconde een boek van hem over de toonbank — te gaan uitbouwen tot een universum van met elkaar verbonden verhalen en personages. Het bedrijf — 137 miljoen abonnees — belooft trouw te blijven aan de oorspronkelijke geest van Roald Dahl en zijn verhalen.

De Dahl-films passen in het voornemen van Netflix om zijn Europese productie flink uit te breiden om te voldoen aan de Europese richtlijnen. Een derde van het aanbod op Netflix moet uit in Europa gemaakte films en series bestaan. Netflix steekt volgend jaar een miljard euro in meer dan tweehonderd Europese producties.

Dit zijn de Engelse titels van de boeken van Roald Dahl waarvan Netflix de televisierechten heeft gekocht: Charlie and the Chocolate Factory, Matilda, The BFG, The Twits, Charlie and the Great Glass Elevator, George’s Marvellous Medicine, Boy – Tales of Childhood, Going Solo, The Enormous Crocodile, The Giraffe and the Pelly and Me, Henry Sugar, Billy and the Minpins, The Magic Finger, Esio Trot, Dirty Beasts en Rhyme Stew.

Hier een interview met Roald Dahl uit Het Vrije Volk van 10 oktober 1985.