Huub Beurskens twijfelt nog (aanvulling: niet meer), maar hij onthult op zijn weblog dat Benno Barnard in ieder geval zijn bundel niet instuurt voor de Grote Poëzieprijs.

‘Nee, ik wil niet meer meedoen aan dit soort vernederende competities met vier tijdelijk aan de praat gehouden verliezers en een verveelvoudiging van het gevoel te zijn overgeslagen (dan wel de valse vreugde omdat je als een literaire marionet wordt opgeknoopt aan vijf touwtjes tegelijk).’

Beurskens formuleert enkele bezwaren tegen de prijs.

In De Morgen (€), NRC Handelsblad (€) en Boekblad (€) maken kleine uitgevers bezwaar tegen het bedrag van 75 euro dat per ingezonden bundel betaald moet worden. Een prijs voor een bundel leidt meestal niet tot een spectaculaire verkoop.

De jury van de eerste editie van De Grote Poëzieprijs bestaat uit dichter Joost Baars, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Yra van Dijk, schrijver en presentator Adriaan van Dis, documentairemaker Cindy Kerseborn en dichter en theatermaker Maud Vanhauwaert. De Grote Poëzieprijs bekroont de beste Nederlandstalige dichtbundel van het jaar met een geldbedrag van € 25.000,- en wordt op 16 juni 2019 voor het eerst uitgereikt tijdens het 50ste Poetry International Festival Rotterdam. Op 6 februari a.s. maakt de jury de nominaties voor De Grote Poëzieprijs 2019 bekend tijdens de ontknoping van de 10e Turing Gedichtenwedstijd in de Rode Hoed in Amsterdam. De jury is aangesteld door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde op voordracht van School der Poëzie en Poetry International Rotterdam.