Aan het begin van het vorige jaar voorspelden we hoe het literaire jaar zou verlopen. Aan het eind van dit jaar kijken we of onze voorspellende gaven ons niet in de steek hebben gelaten.

* Tweede roman van Mano Bouzamour Bestsellerboy over bedprestaties van schrijver van een succesvolle debuutroman wordt onthaald op slechte recensies in de kwaliteitskranten, maar de Linda spreekt van ‘fijn, prikkelend leesgenot’.
– Nou, de reacties op Bestsellerboy waren niet echt lovend, maar dankzij invoelende tv-optredens met traanoogjes en een diep menselijke interview in de Volkskrant kwam het boek toch enkele weken in de bestsellerlijsten. De uitgeverij haalde het woord ‘verpletterend‘ uit een privémail van interviewster Steffie Kouters en gebruikte die als Volkskrantquote voor een postercampagne. De Linda schreef over dat gedoe. Prometheus citeerde de Volkskrant later opnieuw. Bij een herdruk werd een weinig vleiende quote van Sylvia Witteman gebruikt. Je moet toch wat.

* Maxim Februari wint Libris Literatuurprijs met Klont.
– Nee, Klont stond wel op de longlist. De winnaar werd Murat Isik met Wees onzichtbaar. Niet elke collega was daar blij mee.

* Nadat Jan van Mersbergen starnakeldronken café De Pels verlaten heeft, bellen Marijn Sikken, Jamal Ouariachi‏ en David Pefko de politie alvast om de auteur wegens openbare dronkenschap aan te houden.
– Nee, het tweede deel van de zin is niet gebeurd. Het eerste deel van de zin is onbekend. Misschien moeten we naar café Helmers toe.

* Nieuwe Hebban-award gaat naar de winnaar van de meeste Hebban-awards.
– Half goed. Er kwam wel weer een nieuwe wedstrijd bij: de top 1000 werd gepubliceerd van de mooiste boeken aller tijden. De winnaar was In de Ban van de Ring van J.R.R. Tolkien. Verrast ons niks, dat Hebban-lezers dat mooi vinden.

* De Boekenpanel Bullshit Bingo wordt een grote hit onder literatuurliefhebbers.

– Nee, we zetten hier onze publiciteitsmedewerker op.

* Wiet de Bruijn stapt over van VBK naar WPG en Patrick Swart stapt over van WPG naar VBK. ‘Het is een kwestie van een andere mindset,’ zegt één van beiden.
‘Het is een stukje innovatie,’ zegt de ander.

– Nee, deze uitruil heeft niet plaatsgevonden.

* In juni wordt bekendgemaakt dat boeken van Saskia Noort al jarenlang worden gefabriceerd door Asibot de robot.
– Nee, ook al niet.

* Marijn Sikken, Jamal Ouariachi‏ en David Pefko bellen de politie om Janet Luis aan te geven wegens heling nadat ze een stapeltje recensie-exemplaren naar het antiquariaat heeft gebracht.
– Het eerste deel van de zin klopt niet.

* Paul Auster wint Nobelprijs voor literatuur.
– Paul Auster won niet. Sterker nog: die hele Nobelprijs werd niet uitgereikt. De alternatieve Nobelprijs voor literatuur werd gewonnen door Maryse Condé.

* Winnaar ECI Literatuurprijs haalt eindelijk eens de Bestseller top 60.
– Rekenen we goed, al werd de Eci Literatuurprijs omgetoverd tot de Bookspot Literatuurprijs en stond Tommy Wieringa al 38 weken in de bestsellerlijst. Toen zijn boek De heilige Rita won, stond het boek niet meer in de lijst, maar dankzij de prijs maakte de roman een rentree.

* Mano Bouzamour komt in het programma Linda’s Zomerweek vertellen over zijn druiper.
– Bouzamour was niet te gast bij Linda. Het enige wat droop tijdens de uitzendingen was de snor van Johan Derksen.

* De P.C. Hooftprijs gaat naar Maarten ’t Hart.
– Alweer mis. Marga Minco is de gelukkige, al zal ze vanwege haar gevorderde leeftijd geen nieuwe keuken meer bestellen van het prijzengeld.

* Nieuwe roman Herman Brusselmans heeft een hoofdpersoon die erg op Herman Brusselmans lijkt, de hele dag scheldt, racistische, homofobe en seksistische opmerkingen maakt, drinkt en rookt.
– Goed. In februari verscheen Feest bij de familie Van de Velde, volgens de uitgever ‘een typische Herman Brusselmans-roman, met een vermenging van tragiek en het komieke, gevuld met wijsheden en inzichten, en geschreven in een stijl die sinds 1982 uniek is in Vlaanderen en Nederland.’ In oktober verscheen Achter een struik, volgens de uitgever ‘een grappige, ontroerende roman, bevolkt met personages die alleen uit de koker van Herman Brusselmans hadden kunnen komen. De lezer maakt allerlei strapatsen en buitelingen en oproer en gezwam mee, en amuseert zich ondertussen te pletter. Herman Brusselmans heeft voor de zoveelste keer z’n voorheen al torenhoge niveau een schop naar boven gegeven.’

* De NS Publieksprijs gaat naar Deal van Michel van Egmond.
– Nee, het gerontoproza Zolang er leven is werd bekroond.

* Uitgeverij Mizzi van der Pluijm scoort met nieuwe Geert Mak.
– Geert Mak is nog niet overgestapt en de successen moeten nog komen. Het jaar 2019 wordt veelbelovend voor Pluim.

* Politie stelt aparte kliklijn in voor Marijn Sikken, Jamal Ouariachi‏ en David Pefko. De zogenaamde SOP-lijn wordt feestelijk in gebruik genomen door Auke Hulst.
– De SOP-lijn kwam er niet. Auke Hulst schreef wel een boek over Richard Nixon.

* Geschokte reacties nadat Michel Krielaars een Oost-Europese roman minder dan vijf ballen geeft. (‘Drukfoutje,’ sust de boekenchef van NRC Handelsblad).
– Goed. Svetlana Alexijevitsj, Drago Jancar, Jaroslav Rudis en András Forgách werden dit jaar afgescheept met vier ballen.

* Medewerkers van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid verontwaardigd omdat er geen omruilgarantie geldt voor nieuwe directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer.
– De ‘lawaaipapegaai’ zoals De Telegraaf hem noemde, is met luide trom vertrokken. Eveline Aendekerk trad in de loop van het jaar aan. De oude directeur zei dat hij altijd veel las, maar wilde nooit een titel noemen van een mooi boek. Aendekerk durfde dat wel in een interview met de Volkskrant: ‘Ik heb afgelopen zomer Een klein leven van Hanya Yanagihara gelezen; een vrouw, die over vier mannen schrijft. En dat is een geweldig boek.’ Maar ook: ‘Na een paar zware boeken heb ik zin in een goeie pageturner van Saskia Noort; de afwisseling vind ik leuk.’ Dat is dan weer echt CPNB, iedereen tevreden houden.

* In het Volkskrant Magazine vertelt Mano Bouzamour in een lang en openhartig interview over zijn derde boek dat zal gaan over een schrijver die een soa krijgt.
– Dat zit in de pijplijn.

* Boekenweekgeschenk van Griet Op de Beeck wordt onthaald op slechte recensies in de kwaliteitskranten, maar de Linda spreekt van ‘fijn, prikkelend leesgenot’.
– Goed! NRC Handelsblad gaf twee ballen, de Volkskrant noemde het boek ‘ondermaats’, De Groene Amsterdammer had het over een meesterproef die Op de Beeck niet aankon. Alleen het Nederlands Dagblad was positief en had het over ‘een prachtige stijl, met vaart en humor, van poëzie voorzien door de onmiskenbaar Vlaamse tongval, beeldend en gelaagd.’

In de loop van de week de voorspellingen voor 2019.