NBD Biblion is op dit moment bezig om de aanschafsuggesties voor de bibliotheken die geschreven worden door tientallen medewerkers te vervangen door automatisch gegenereerde ‘aanschaf-informaties’. Die aanschaf-informaties, op Bol.com overgenomen onder het kopje ‘Recensies’ zijn in eerste instantie bedoeld voor bibliotheekmedewerkers die op grond van de informatie overgaan tot de aanschaf van een boek. Sommige ‘recensenten’ lieten hun eigen voorkeuren wel erg duidelijk spreken, zoals blijkt uit dit bericht en dit bericht en dit bericht.

NBD Biblion wil af van de recensenten en vraagt aan de uitgevers digitale exemplaren van hun boeken zodat ze via een handig programmaatje automatisch een aanschaf-informatie in elkaar kunnen draaien.

NBD Biblion wil een deel van haar productie van deze beschrijvingen versnellen en efficiënter inrichten, zodat zij de boeken sneller en duurzamer kan aanbieden aan de bibliotheekbranche. Dat doet NBD BiBlion door het productieproces te automatiseren met de hulp van Kunstmatige Intelligentie. Dit kan alleen met een digitale variant van uw titels. Op basis van deze digitale recensie-exemplaren trainen we de “machine” om te komen tot een complete bibliografische beschrijving, zoals klanten van ons gewend zijn. Met het tekenen van deze overeenkomst reikt u naast fysieke exemplaren ook digitale recensie-exemplaren aan. Wanneer het proces volledig geautomatiseerd verloopt, zullen de papieren versies niet langer nodig zijn en willen we deze uitfaseren. Daarover wordt u te zijner tijd geïnformeerd.

De volledige overeenkomst die uitgeverijen moeten tekenen staat hier.

We hebben NBD Biblion gisteren nadere uitleg gevraagd over deze verandering, maar die niet gekregen.