De Stripschapprijs 2019 gaat naar de tekenaar Typex. Dit jaar verscheen het vuistdikke album Andy – De vele levens van Andy Warhol. Eerder maakte hij al het veelgeroemde album Rembrandt. Het juryrapport:

Het herkenbare werk van Typex (1962) is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Er is bijna geen kwaliteitskrant of serieus magazine waarbij het werk van de Amsterdamse stripmaker en illustrator niet van de pagina’s af spat. Tel hierbij het fenomenale opus over de kunstenaar Andy Warhol op en je hebt de gedoodverfde
winnaar van de Stripschapprijs 2019.

Hij begon voorzichtig met strippublicaties begin jaren tachtig in De Balloen en later in Taptoe en Zone 5300 maar is uitgegroeid tot één van de bekendste Nederlandse
stripmakers van dit moment. Als enige durfde Typex het aan om in het idioom van de grote Peter Pontiac mee te liften op diens ideeën. Samen met zijn vriend en voorbeeld
Pontiac leverde hij het persoonlijk relaas ‘Lost in the Lowlands’ af dat door het duo in eigen beheer werd uitgegeven. Hiermee werd midden jaren negentig de basis gelegd voor wat hem later de kwalificatie ‘rock ’n roll-tekenaar bij uitstek’ zou opleveren.

Voor de redactie van bladen als Oor, de VPRO Gids, de Volkskrant, de Filmkrant en Vrij Nederland is het een volkomen logische keuze om Typex regelmatig te vragen
om de cover of een belangrijk item te illustreren voor het blad. Later wist hij met de nodige bravoure vriend en vijand te verrassen met een nieuwe bewerking van de
aloude voetbalheld Kick Wilstra. Gebrek aan lef kan Typex niet ontzegd worden! Sterker nog, hij lijkt hier mee te koketteren.

Met het boek over ‘Rembrandt’ sloeg hij de spijker gelijk op zijn kop. Niet alleen kreeg hij de lachers in Nederland op zijn hand maar ook een voet aan de grond in het buitenland. Met zijn kersverse meesterwerk over Andy Warhol doet hij dit trucje niet dunnetjes maar in het kwadraat over. Dit zorgt ervoor dat Typex continu in beeld is en een brugweet te slaan naar een publiek dat niet in eerste instantie iets met strips heeft.

De Commissie voor de Stripschapprijzen 2019 looft de eigen weg die Typex aflegt waarbij hij kansen ziet die niet gelijk voor de hand liggen. Typex is een geweldige tekenaar en verfrissende stripmaker en de commissie spreekt de wens en de hoop uit dat zijn volgende ‘grote’ project een stripbiografie wordt over de Nederlands rock ’n roll-legende Herman Brood.

De Stripschapprijs is een oeuvreprijs die sinds 1974 jaarlijks wordt toegekend aan een striptekenaar of tekstschrijver die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor het beeldverhaal in het algemeen en het Nederlandse beeldverhaal in het bijzonder.

De trofee zal tijdens De Stripdagen in samenwerking met Heroes – Dutch Comic Con op 23 maart worden uitgereikt in de Utrechtse Jaarbeurshal.

0