‘Waarom lieten gevestigde critici als Xandra Schutte en Aleid Truijens de serieuze tekortkomingen van Maaike Meijers biografie van mevrouw Oofi tot dusver liggen? Gelukkig is daar nu Jean Pierre Rawie (in nwe editie van Argus).’ Dat berichtte Anton de Goede op zijn Facebookpagina. Hij voegde een foto bij van het artikel uit Argus, een blad dat gerenommeerde journalisten op leeftijd in elkaar wordt gezet. De lezer van Tzum zal het artikel wel herkennen, want wij berichtten al op 21 december over het stuk van Rawie dat toen als column in het Dagblad van het Noorden stond afgedrukt en waarin de dichter zijn ongenoegen uit over de biografie van Maaike Meijer over F. Harmsen van Beek.

Trouw-redactrice Jann Ruyters reageerde verbaasd:

Wat een vreemde recensie. Moet een biograaf dezelfde seksuele voorkeur hebben als zijn/haar onderwerp? Huh?

Wij hielpen even door te melden dat de recensie oorspronkelijk een column was. Anton de Goede:

Mooie boel: het stuk van Jean Pierre Rawie verscheen dus eerder als column in het Dagblad van het Noorden, op 21 december jl. Dank voor het doorsturen Coen Peppelenbos, zo blijkt de redactie van Argus oude columns te herplaatsen zonder bronvermelding. Was dit ARGUS-hoofdredacteur Rudie Kagie bekend?

Hoofdredacteur Rudie Kagie reageert:

Jean Pierre leverde dit stuk op 19 december bij Argus in. We waren er erg blij mee. Het vooruitzicht dat we het niet eerder zouden kunnen publiceren dan in het nummer van 8 januari j.l. heeft hem wellicht doen besluiten het tevens aan te bieden bij het Dagblad van het Noorden. Ik zal het navragen.

Rawie krijgt inhoudelijke kritiek van dichter Frank Keizer:

Impressionistische kritiek van iemand die haar gekend heeft, met wat obligate uithalen naar genderstudies. Nou, daar schieten we veel mee op.

En Herman Stevens:

De gedachte dat iemand die van de vrouwenliefde is niet zou moeten schrijven over iemand die dat niet is, klinkt heel erg SGP. OF dat je lesbisch bent omdat je mannen “haat”.

Maar krijgt ook bijval van Elly de Waard:

Dank, Anton de Goede, voor het delen van dit stuk. Het is prettig en verademend eens wat kritiek te horen, waar die ter zake is.

En Gert Jan de Vries:

Verontrustend stuk. Als het boek echt zo beroerd is hebben er idd wat recensenten zitten slapen.