Hoeveel mensen er na het lezen van een recensie of het zien van een filmpje op Tzum naar de fysieke boekhandel hollen: we weten het niet. We weten ook niet hoeveel mensen naar aanleiding van een artikel hier naar hun bestelling digitaal plaatsen bij Libris, ECI, Bookspot of Ako. Het enige wat we wel kunnen tellen is het aantal verkopen bij Bol.com. Van de opbrengsten van die verkoop, toch goed voor enkele tientjes per maand voor de vier eindredacteuren die daarvan hun hele gezin moeten onderhouden, van die verkoop dus weten we wel precies wat er is verkocht. Er werden het afgelopen jaar 1368 artikelen besteld bij Bol.

Dat zijn niet alleen boeken, dus ook dank aan die anonieme Tzum-gangers die via ons een Sealskin Bangalore – Badmat, een vloerlamp met flexarm, diepvriesetiketten, EasyGlide Glijmiddel op Waterbasis met Handige pomp en nog vele andere non-boeken hebben gekocht dankzij een klik beneden op die box van Bol. Onze speciale dank gaat uit naar degene die een Samsung Galaxy Tab S2 heeft gekocht via de site, maar we waren ook heel blij met de koper van twintig pakken (20!) Popla Megarol Toiletpapier – 6×4 rollen – Voordeelverpakking.

Maar als we louter kijken naar de boeken dan zijn dit de best verkochte werken:

14 exemplaren
Marieke Lucas Rijneveld – De avond is ongemak (Atlas Contact)

13 exemplaren
Pieter Waterdrinker – Tsjaikovskistraat 40 (Nijgh & Van Ditmar)

11 exemplaren
Jan Terlouw – Natuurlijk – Boekenweekessay 2018 (CPNB)

10 exemplaren
Paolo Cognetti – De acht bergen (De Bezige Bij)

8 exemplaren
Kees van Kooten – Sterk verdund (Van Oorschot)

7 exemplaren
Jaap Robben – Zomervacht (De Geus)

6 exemplaren
Martin Michael Driessen – De pelikaan (Van Oorschot)
Murat Isik – Wees onzichtbaar (Ambo|Anthos)
Peter Wohlleben – Het verborgen leven van bomen (Lev.)

5 exemplaren
Jane Gardam – Een onberispelijke man
Maarten ’t Hart – Johann Sebastian Bach (De Arbeiderspers)
Arjen van Veelen – Amerikanen lopen niet (De Correspondent)
Benedict Wells – Het einde van de eenzaamheid (Meulenhoff)

4 exemplaren
Julian Barnes – Het enige verhaal (Atlas Contact)
Stephen Fry – Mythos
Stefan Hertmans – De bekeerlinge (De Bezige Bij)
Heleen van Royen – Sexdagboek (Lebowski)
Pieter Waterdrinker – Poubelle (Nijgh & Van Ditmar)
Tommy Wieringa – De heilige Rita (De Bezige Bij)