Eli Asser is afgelopen vrijdagnacht op 96-jarige leeftijd overleden. Asser was bekend als tekstschrijver, onder meer van ‘t Schaep met de 5 pooten en Citroentje met suiker waarvoor hij de Nederlandstalige klassiekers als ‘Het zal je kind maar wezen‘, ‘Als je mekaar niet meer vertrouwen kan‘, ‘We zijn op de wereld om mekaar te helpen, niewaar‘ en ‘Vissen‘. Hij schreef ook voor onder meer Het Cocktail Trio (‘Hup hup hup‘) en Rijk de Gooyer (‘Brief uit La Courtine‘).

Asser heeft ook diverse boeken geschreven. In het begin nog met een humoristische toon, zoals Vaselientje: dagboek van een baby (1951) en Wegens sterfgeval gesloten (1953). Later zal hij ook zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog te boek stellen, zoals in Alles is meegenomen (2004) (waarin de novelle ‘Woensdag’, eerder verschenen onder de titel Wie maakt me los).

Daarover gaat ook onderstaande documentaire.

(foto Eli Asser, Adèle Bloemendaal, Piet Römer, Leen Jongewaard, Gerrit den Braber, Joes Odufré: Koch, Eric / Anefo, CC0 1.0)