Een opmerkelijke aankondiging bij uitgeverij In de Knipscheer. Voor februari wordt de roman De Weinigen Of de bankier in de buik van het beest aangekondigd van Lucas Hirsch. Hirsch zat tot voor kort bij De Arbeiderspers waar drie dichtbundels verschenen: familie gebiedt (2006) en Tastzin (2009), Dolhuis (2012) en Ontsla me van alles wat ik liefheb (2015). Tzum vroeg aan Hirsch of hij is overgestapt.

Lang verhaal en nee ik ben niet weg bij de AP. Mijn nieuwe dichtbundel staat gepland voor winter 2020. Er was geen interesse voor de roman. Ben dus bij Franc van In de Knipscheer beland. Helemaal prima zo.

De roman De Weinigen lijkt een geëngageerde roman te zijn:

In De Weinigen is Jonas Staal werkzaam als Intelligence Officer op de afdeling Corporate Security bij een grote Nederlandse bank die vanwege de bankencrisis en een overname in zwaar weer terechtkomt. Hij doet onderzoek naar Russische oligarchen, terrorisme financiering, fraude en andere security gerelateerde zaken en ontdekt een schimmige kant van de bancaire sector waar niets is wat het lijkt. Geheime documenten, politieke afspraken, fake news en misleidende motieven en strategieën zijn de orde van de dag waarop hij zich gaandeweg begint af te vragen wie hij kan vertrouwen op de werkvloer. Wanneer Jonas tijdens een onderzoek geconfronteerd wordt met een corpsvriend uit het verleden maakt hij een cruciale fout en zet hij alles op het spel. Aan het thuisfront lopen de zaken ook niet op rolletjes en dreigt zijn huwelijk uit elkaar te vallen. Een escapade tijdens een bedrijfsuitje heeft verstrekkende gevolgen. Confrontaties blijven dan ook niet uit.