‘Het is een beetje of je bij je eigen begrafenis aanzit,’ zei Ian Buruma gisteren in het praatprogramma Jinek. In het programma bracht Gerdi Verbeet naar buiten dat Buruma, vorig jaar nog onder druk weggegaan als hoofdredacteur van de New York Review of Books, de Gouden Ganzeveer. Buruma bleef bescheiden: ‘Mijn bijdrage aan de Nederlandse letteren is bescheiden.’

Buruma was slechts kort hoofdredacteur van de New York Review of Books. Hij kreeg kritiek toen hij de vrijheid verdedigde om mannen te laten vertellen over de impact van #MeToo-beschuldigingen aan hun adres. Eva Jinek gaat uitgebreid op die discussie in. De rel was voor de ‘Academie’ en het bestuur van de Gouden Ganzeveer geen reden om de prijs niet uit te reiken. Het was ook geen extra reden om de prijs juist wel uit te reiken, aldus Verbeet.

De Gouden Ganzeveer is een nogal schimmige prijs die door een stel hotemetoten in de letteren, politiek, bedrijfsleven en journalistiek elk jaar wordt uitgereikt. Het zijn altijd prijswinnaars met wie je keurig kunt dineren. De prijs bestaat uit een ganzenveer van goud en een jaar buitengewoon lidmaatschap van de Academie. In de loop van het jaar verschijnt een speciale uitgave die de verdiensten van de laureaat boekstaaft.

Bekijk het tv-fragment hier.