Nieuws dat we over het hoofd zagen, maar dankzij de nieuwsbrief van Boekblad toch mooi meepikken: Robbert Ammerlaan gaat weg bij Hollands Diep. Met zijn 75ste verjaardag in het verschiet vindt hij het mooi geweest. In een brief aan zijn auteurs heeft hij zijn besluit meegedeeld. ‘Ammerlaan blijft als publisher at large bij Hollands Diep betrokken en zal in die hoedanigheid enkele projecten blijven begeleiden, nieuwe initiëren en mij gevraagd en ongevraagd van advies blijven voorzien,’ zegt zijn opvolger Eduard Richter.

Hollands Diep, er was eerder een literair-cultureel blad met die naam, is de uitgeverij die Ammerlaan oprichtte nadat zijn rol bij De Bezige Bij was uitgespeeld. In de wandelgangen werd gezegd dat Ammerlaan wel heel kwistig met voorschotten strooide. Ammerlaan werkte eerst bij Ambo|Anthos en bij zijn overstap naar De Bezige Bij volgde een groot aantal auteurs. Dat gebeurde in mindere mate bij de oprichting van Hollands Diep. John Irving ging (weer) mee en Tommy Wieringa maakte even een uitstapje na de Abou Jahjah-affaire.