Schrijver Ton van Reen stopt met Facebook. Althans, dat zei hij donderdag. ‘Ik ga nu vogeltjes voeren,’ liet hij weten in wat zijn voorlopig laatste post op het platform zou zijn. De schrijver, die vaak (langere) columns op Facebook zette, beticht daarin collega’s van diefstal. Hij zegt dat hij zijn werk ‘herhaaldelijk’ geheel of gedeeltelijk terugvindt ‘in de columns van diverse columnisten in kranten en een keer heb ik er zelf een teruggehoord op de radio’.

‘Onlangs las een bekend schrijver een column van mij voor bij een literaire manifestatie, toevallig was er een Facebookvriend die mijn column kende van Facebook, de schrijver haalde zijn applaus binnen, maar weigerde te vermelden dat de column niet van hem maar van mij was,’ aldus Van Reen.

In zijn laatste bericht op het sociale medium zegt de schrijver ook ‘behoorlijk kwaad’ te zijn ‘omdat de film die van mij is gestolen in Limburg overal te zien is, dit weekeinde bij het Limburgs Film Festival in Venlo’. Ton van Reen doelt op de film die Paul Haans heeft gemaakt over de bokkenrijders, bendes die in de achttiende eeuw Limburg onveilig maakte. Van Reen schreef vier jeugdboeken over de bokkenrijders die in de jaren negentig werden bewerkt tot een televisieserie. Voor Haans maakte hij een scenario, maar dat werd terzijde geschoven.

Ton van Reen laat verder nog weten dat hij de verschijning van zijn boek Vlucht uit Montaillou uitstelt tot de maand mei. ‘Het boek zou dezer dagen verschijnen, maar het is kansloos omdat nu, voor de boekenweek in begin maart, ook de grote verkoopkanonnen op het lezerspubliek worden los gelaten. Buwalda, Wierenga, en nog een tiental anderen, ik gun hen alle succes, maar mijn boek zal door al die verkoopsuccessen in het bijna niets verdwijnen.’

Hier het bericht waarin Ton van Reen aankondigt met Facebook te stoppen. Maar vanochtend plaatste de schrijver alweer een stukje waarin hij een optreden aankondigt in de literaire galerie van Atelier 27, Driessenstraat 27, Neeritter, morgen om 14.30 uur: ‘Mijn boeken zijn er ook te koop.’

Toch handig, dat Facebook.

Afbeelding: de omslagfoto van de Facebookpagina van Ton van Reen.