Schrijver Robert Vuijsje mocht gisteravond in de talkshow van Eva Jinek aanschuiven om over zijn nieuwe roman Salomons oordeel te praten. Het optreden leverde fascinerende teevee op, omdat aan alles was te zien dat de roman in de markt gezet moest worden. Alleen: aan het eind bedierf Ali B. het feestje.

In de eerste minuten van het tv-optreden van Vuijsje ging het al mis. Jinek noemde het nieuwe boek een vervolg op zijn bestseller Alleen maar nette mensen. Ook de nieuwe uitgever van Vuijsje, uitgeverij Lebowski, zet de roman overduidelijk zo in de markt – het staat nota bene op de voorflap. Maar Vuijsje sprak dit in de uitzending tegen. De publiciteitsafdeling van Lebowski zal niet blij zijn geweest met deze opmerking…

Er werd door de schrijver vooral benadrukt dat de thematiek – de multiculturele samenleving – overeen komt met zijn debuutroman Alleen maar nette mensen. In de uitzending ontstond vervolgens een disccusie over dit thema. Hoe actueel is het nog?

Vooral Ali B. viel als tafelgast op, omdat hij het onderwerp naar zich toetrok. De inhoud van de roman van Vuijsje raakte vervolgens buiten beeld… De conclusie aan tafel was dat culturen zich in de maatschappij steeds meer mengen, waarna Ali B. verzuchtte: ‘Jouw boek is niet relevant, pik!’

Kijk hieronder het fragment terug.