De eerste beleidsdaad van de nieuwe directeur van de Koninklijke Boekverkopersbond, Anne Schroën, is het afschaffen van Readr, het loyaliteitsprogramma van de boekhandel in de vorm van een app. 

Boekblad geeft als reden dat niet alle boekverkopers even enthousiast zijn over Readr. Dat geldt ook voor de gebruikers van het platform. De gratis app krijgt in de App Store van Apple  2,5 van de 5 sterren, op Google Play 2,7. Iemand die de moeite heeft genomen om de app te beoordelen geeft één ster en schrijft onder het kopje ‘Wat heb je eraan?’: ‘Intussen heb ik voor bijna 200 euro’s in mijn boekwinkel aangeschaft en heb daarmee 0 punten verdiend. De medewerkers weten er eigenlijk ook geen raad mee […].’ Andere gebruikers klagen over vastlopen, knoeiwerk en ‘veel error 404’.

De app werd in 2016 gelanceerd; vorig jaar juni kwam een nieuwe, verbeterde versie beschikbaar.

Op de site van Readr staat dat het ‘een nuttig hulpmiddel [is] waarmee jouw favoriete boekhandel je persoonlijk en direct leestips, recensies, evenementen en suggesties kan sturen. Je kunt in de Readr app je eigen verlanglijstjes en digitale boekenkast kwijt.’ Via de app kunnen ook boeken worden besteld die gratis worden verstuurd. De handigste toepassing is dat je in de app het tegoed van je boekenbonnen kunt opslaan.

De Koninklijke Boekverkopersbond houdt Readr nog tot april in de lucht. De bij Libris aangesloten boekhandels zouden studeren op de mogelijkheid om de app zonder de KBb voort te zetten.