Krijgt de nog te verschijnen roman (Otmars zonen, getiteld) van Peter Buwalda te veel aandacht in de media? Om maar meteen met een mea culpa te beginnen: Tzum.info deed de afgelopen maanden ook een aardige duit in het zakje (zie bijvoorbeeld hier, hier en hier).

Schrijver Ton van Reen (zijn werk wordt door De Geus uitgebracht) valt op zijn Facebook-pagina de Volkskrant aan. Volgens Van Reen besteedt die krant veel te veel kolommen aan het nog te verschijnen werk van Buwalda.

Eerst klaagt de schrijver over de bestsellerlijsten die de boekenmarkt hebben verziekt. Het draait alleen nog maar om de bestverkopende boeken en niet meer om de kwaliteit van de boeken. Daarna schrijft hij:

De kranten, Mathijs [van Nieuwskerk, redactie], Jeroen [Pauw, redactie] en Eva [Jinek, redactie], werken er braaf aan mee. Die laatste drie zijn zelf immers de personen die graag met Adriaan, A.F.Th., Arnold [sic], Tommy, en Peter willen worden gezien, bij voorkeur op het boekenbal.

Vervolgens richt hij zijn pijlen op de Volkskrant en Peter Buwalda (columnist bij die krant):

Zo schrijft de Volkskrant al jaren over het (misschien) binnenkort verschijnende boek van Peter Buwalda. Na een jaar of acht komt hij (misschien) met een nieuw boek. Maar inmiddels heeft de Volkskrant, bijna week na week, in de boekenrubrieken, en op veel andere pagina’s, reclame voor dit (misschien) ooit verschijnende boek gemaakt.

Als voorbeeld noemt Van Reen ook het redactionele stuk dat boekenchef Wilma de Rek afgelopen zaterdag in het boekenkatern schreef:

Afgelopen zaterdag schreef Wilma de Rek, frontvrouw voor boeken bij de Volkskrant, het honderdste of tweehonderdste stuk over het (misschien) binnenkort verschijnende boek van Buwalda. Voor alle vierkante kilometers papier die de Volkskrant al heeft gebruikt om het boek van Buwalda aan te kondigen heeft de Volkskrant al tien hectare dennenbos voor extra papierproductie, ten behoeve van de gratis reclame voor het (misschien) ooit te verschijnen boek van Buwalda gerooid.

Enfin, de roman schijnt op 5 maart dan ├ęcht te verschijnen…