Op zondag staat op de site van Boekblad altijd een interview met iemand uit het boekenvak. Deze week sprak Maarten Dessing met Jeroen van Kan over zijn overstap van de VPRO naar de SLAA. Natuurlijk gaat het over zijn carrièreswitch. Een van de aspecten die daarbij een rol speelde was het voornemen van de omroep om het programma VPRO Boeken op de schop te nemen.

Maar ik vraag me af hoe houdbaar de vrijheid is die ik er had om mijn gang te kunnen gaan. De VPRO wil dat het programma vanaf januari 2020 eigentijdser wordt. Hoe, weten ze nog niet, maar ik heb er bij voorbaat geen goed gevoel over. De vrijheid van de makers zal minder worden.

Jeroen van Kan nam in 2016 de presentatie over van Wim Brands, eerst als ziektevervanging, na de zelfdoding van Brands volledig. Hij kreeg na de zomerstop Carolina Lo Galbo als medepresentator van het programma.

VPRO Boeken is het enige programma op de Nederlandse televisie waarbij de schrijvers daadwerkelijk een kwartier over een boek mogen praten.

Het artikel van Boekblad staat hier (€).