In het Grand Theatre in Groningen is Renée Luth vanavond tot de nieuwe stadsdichter van Groningen gekozen. Luth toonde zich blij en ontroerd toen haar naam genoemd werd. ‘Ik wil dit heel graag.’ Ze stak haar iets jongere concurrenten een hart onder de riem met de verzekering dat zij nog wel aan de beurt zouden komen bij volgende edities. Renée Luth publiceerde de bundels Pingpongtong en Preparaat. Ze wordt de negende stadsdichter van Groningen.

Uit het juryrapport:

Renée Luth schrijft poëzie van hoge literaire kwaliteit. De dichter bedient zich van een sterke beeldtaal, waarbij woordkeus en ritme samenvallen. Zij heeft ambitieuze plannen, gericht op concrete doelen, weet jongeren te bereiken en beschikt over een ruime podiumervaring. De jury vindt het bovendien een pré dat de dichter de samenvoeging van Haren, Ten Boer en Groningen thematiseert.

Luth volgt Lilian Zielstra op die eerder op de avond haar bundel Ik zag een man met een bos bloemen naar de Nieuwstad gaan.

De jury bestond uit Tieske Slim (bestuurslid-secretaris van Stichting Literaire Activiteiten Groningen en redacteur en vertaler uit het Tsjechisch), Ilona Duits (winkelmanager van Boomker Boeken in Haren) en Joep van Ruiten (cultuurjournalist voor Dagblad van het Noorden & Leeuwarder Courant).

(foto: © Roos Custers)