BoekBlad bericht (alleen voor abonnees) over een rel tussen boekhandelaren in Breda. De boekhandel waar Grietje Braaksma (voormalig lid van het DWDD-boekenpanel) nu nog winkelmanager is wordt door collega-boekhandelaren aangeklaagd vanwege gesjoemel met de vaste boekenprijs.

Het gaat om Grand Theatre Boekhandel. De winkel sluit binnenkort de deuren vanwege teleurstellende resultaten. Momenteel houdt de winkel daarom een opheffingsuitverkoop. Collega-boekhandelaren beweren dat Grand Theatre Boekhandel nog steeds nieuwe boeken bij het Centraal Boekhuis bestelt en die boeken vervolgens met 40% korting aanbiedt.

Als voorbeeld noemen de collega-boekhandelaren Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer. Het boek was niet meer op voorraad in Grand Theatre Boekhandel, maar tegen een klant werd gezegd dat het boek bijbesteld kon worden en vervolgens met 40% opheffingskorting geleverd kon worden. De collega-boekhandelen hebben een bonnetje als bewijs. Ze hebben de kwestie aangekaart bij het Commissariaat van de Media.

Grietje Braaksma heeft een reactie aan BoekBlad gegeven:

Ik heb altijd pal voor de vaste prijs gestaan. Iedereen die mij kent, weet dat ik die ook nu respecteer. Maar ik begrijp dat het zuur is voor de andere boekhandels. Het is altijd zuur voor een stad als een boekhandel ermee ophoudt. Aanbod creëert immers vraag. De omzet die nu verdwijnt, komt nooit in zijn geheel automatisch bij andere winkels terecht.

Wij leveren nog steeds aan een bibliotheek, die daar de normale prijs – met wettelijk toegestane korting – voor betaalt. Ook zijn er klantbestellingen, waarover in onze mailing heel duidelijk staat dat daarop géén korting is. Eigenlijk zouden CB-chauffeurs ook niet moeten praten over wat ze bij wie afleveren.