Afgelopen woensdagmiddag is de as van de Amerikaanse schrijver James Purdy (1914 – 2009) bijgezet in het graf van de Engelse dichteres Edith Sitwell. Purdy, onder meer bekend van de geweldige romans Narrow Rooms en In a Shallow Grave, werd in het begin van zijn carrière enorm geholpen door Sitwell.

Op de site van The Guardian staat een mooi lang stuk over de manier waarop de as van Purdy in Engeland terechtkwam dankzij Maria Cecilia Holt.

“I’d collected James’s ashes from his literary executor,” she explains. “It had been quite traumatic. So I presented security with the papers and the ashes and they said, ‘Ma’am, we’re sorry for your loss.’ I began to cry. I wanted to say, ‘It’s not my loss, it’s yours. America is losing a great writer. He’s leaving the US for ever – and no one even cares.’”

(foto James Purdy in 1957: Carl Van Vechten, publiek domein)

0