Wat hebben Sanneke van Hassel, Doeke Sijens, A. Marja, Aliefka Bijlsma en Mariët Meester gemeen? Ze worden samen met 65 andere schrijvers genoemd in de zaterdagse column van Gerbrand Bakker in Trouw. ‘Ze doen allemaal hun best en ze maken er het beste van,’ maar ze hebben geen ‘Pfeijffer- of Buwalda- of Wieringastatus’.

Op het Twitterbericht van Trouw kun je als schrijver zien of je ook tot die 70 van Bakker hoort, een lijst die hij makkelijk tot 200 namen had kunnen uitbreiden. Is het literaire ereschavot te smal en zouden we niet eens naar de boekhandel moeten om ook eens een andere schrijver te lezen? Het zou mooi zijn aan het einde van de Boekenweek.

(foto boven: Doeke Sijens bij de presentatie van Aangeraakt door een nieuw licht, het boek over Alida Pott dat morgen kans maakt op de Prijs voor het beste Groninger boek.