In het praatprogramma Jinek is vanavond bekendgemaakt dat Annejet van der Zijl het Boekenweekgeschenk van 2020 zal schrijven. Dat de keus op een vrouw zou vallen was vooraf duidelijk, want sinds de commotie vorig jaar naar aanleiding van het Boekenweekthema ‘De moeder de vrouw’ en de keus voor twee mannelijke schrijvers is de afspraak gemaakt dat het Boekenweekgeschenk alternerend door een man en een vrouw geschreven zal worden.

Van der Zijl schreef Jagtlust, Sonny Boy, Bernhard en De Amerikaanse prinses (Querido).

In het persbericht van de CPNB zegt Van der Zijl:

Ik ben heel blij dat ik het Boekenweekgeschenk 2020 mag schrijven. Net toen dit ter sprake kwam, was ik me aan het verdiepen in een Amerikaans-Nederlandse liefdesgeschiedenis in tijden van onderdrukking en slavernij, de negentiende eeuw dus. Ik ben er inmiddels voor naar Amerika geweest en het is inderdaad een uitzonderlijk verhaal dat me bij uitstek geschikt lijkt voor het brede en hopelijk ook nieuwe publiek dat ik met dit geschenk wil bereiken. Daarbij heb ik natuurlijk zin in de feestweek zelf. Sinds ik boeken maak ben ik al zoveel lieve collega’s, boekenvakkers en enthousiaste lezers tegengekomen – ik hoop ze tijdens de Boekenweek allemaal om me heen te hebben.