De twintigste Annie M.G. Schmidtlezing wordt uitgebracht als podcast. Twee dagen nadat de vaak bekroonde jeugdboekenauteur Marjolijn Hof (1956) op 15 mei in het Kinderboekenmuseum in Den Haag haar voordracht heeft uitgesproken, wordt deze integraal gepubliceerd op www.degrotevriendelijkepodcast.nl. Daar en via Spotify, iTunes en postcast-apps kan de lezing worden beluisterd. De Annie M.G. Schmidtlezing van dit jaar heeft als titel ‘Een noodzakelijk kwaad?’

De Grote Vriendelijke Podcast is een onafhankelijke, maandelijkse podcast over jeugdliteratuur, die in september 2018 werd gelanceerd door kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw). Zij interviewen zij schrijvers, illustratoren en vertalers.

Marjolijn Hof kreeg de Gouden Griffel voor haar boek Een kleine kans en voor De regels van drie de Woutertje Pieterse Prijs. Haar recentste boek is Lepelsnijder.

De Annie M.G. Schmidtlezing werd voor het eerst gehouden in 2000. Sindsdien geeft jaarlijks een gelauwerd schrijver zijn of haar persoonlijke kijk op de (studie van de) kinder- en jeugdliteratuur. Auteurs als Paul Biegel, Imme Dros, Sjoerd Kuyper, Joke van Leeuwen, Bart Moeyaert en Anna Woltz gingen Marjolijn Hof voor. Het is voor het eerst dat de lezing als podcast uitkomt.