‘Dat is een roman en de woorden en gedachten van een romanpersonage mogen niet automatisch aan de schrijver worden aangerekend,’ schrijft Volkskrant-columnist Heleen Mees nadat ze net een misogyn citaat uit de roman Voorwaardelijke liefde van Thierry Baudet heeft opgenomen. Het citaat beslaat echter een derde van de hele column en moet juist aantonen dat Baudet wel dezelfde denkbeelden heeft:

Maar Baudets claim to fame is juist zijn optreden in het televisieprogramma De Wereld Draait Door op 20 november 2014 waarbij hij zichzelf opwierp als de verdediger van de Zwitserse versiercoach Julien Blanc die jonge mannen aanmoedigde geen nee te accepteren en zo nodig geweld te gebruiken tegen vrouwen om seksueel aan hun gerief te komen.

Dan maar even DWDD nakijken of Baudet geweld verdedigt.

Nee, expliciet niet. Als je de ideeën van iemand wil aanvallen dan moet je het wel met de juiste citaten doen. Niet met fictie, noch moet je standpunten verzinnen die een ander niet inneemt.