De kogel is door de kerk! Zojuist heeft juryvoorzitter Jet Bussemaker in het Amstel Hotel in Amsterdam bekend gemaakt dat Rob van Essen de Libris Literatuur Prijs 2019 gewonnen heeft voor zijn roman De goede zoon.

Een gedurfde keuze, want Van Essen schreef geen gemakkelijke roman en Pfeijffer was de gedoodverfde winnaar. De uitreiking werd live uitgezonden door het actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Van Essen mag na vanavond 50.000 euro bijschrijven op zijn bankrekening.

In het juryrapport is het volgende te lezen:

Met al zijn bizarre invallen, groteske wendingen, lijnen en lagen laat van Essens meesterwerk ons zien en voelen wat het betekent om te leven in deze tijd, met zijn overdaad aan vrije tijd en luxe, met zijn robots en computers, een tijd waarin alles en iedereen constant in de gaten wordt gehouden en waar nodig van bovenaf gecorrigeerd.

Tzum schreef het volgende over de roman:

Je krijgt pas geleidelijk door dat alles met alles te maken heeft in deze complexe, maar razendknappe roman. Terwijl je in het hoofd zit van de hoofdpersoon die zijn eigen verleden construeert gaat het ook over het werken bij een archief, waarin de verledens van anderen worden bewaard. (…) Alle verhaallagen vallen op hun plaats. Het wordt tijd dat Rob van Essen een grote prijs krijgt.

De jury bestond dit jaar uit: Jet Bussemaker (oud-minister van Cultuur), Sigrid Bousset (programmamaker, directeur Huis van Herman Teirlinck), Erica van Boven (hoogleraar letterkunde aan de Open Universiteit), Dries Muus (literair criticus van de lokale krant Het Parool) en Petra Possel (journalist NRC Handelsblad).