Er staan twee debuten op de shortlist van De Gouden Strop, de prijs van 20.000 euro voor het spannende boek die gesponsord wordt door BookSpot. Die twee maken ook kans op de Schaduwprijs van 2000 euro voor het beste spannende debuut, ook gesponsord door BookSpot. Grote kans dat de prijs dus naar een en dezelfde persoon gaat net als bij de BookSpot Literatuurprijs en de BookSpot Publieksprijs. De vijf genomineerden zijn:

De munt van Judea (Volt), Kefah Allush
De witte kamer (Meulenhoff Boekerij), Samantha Stroombergen
Erfenis (Luitingh-Sijthoff), Henk Apotheker & Kirsten van Dissel
Genadeschot (Meulenhoff Boekerij), Felix Weber
Vogelvrij (De Bezige Bij/Cargo), Kasper van Beek

Op de Schaduwprijs maken drie schrijvers een kans:
De munt van Judea (Volt), Kefah Allush
Quarantaine (Luitingh-Sijthoff), Erik Betten
Vogelvrij (De Bezige Bij/Cargo), Kasper van Beek

De winnaar(s) wordt (worden) op 29 mei bekendgemaakt.

De jury van de BookSpot Gouden Strop 2019 bestaat uit: juryvoorzitter Anniko van Santen (presentatrice Opsporing Verzocht), Jos van Cann (thrillerrecensent), Herma Schipperheijn (Boekhandel Augustinus Nijmegen), Gijs Korevaar (eigenaar Thrillerweb en thrillerrecensent) en Lilian Hulzebos (medewerker Biblionet Groningen).

De jury van de BookSpot Schaduwprijs 2019 bestaat uit: juryvoorzitter Peter Römer (thrillerauteur en voorzitter GNM), Linda Jansma (thrillerauteur, GNM bestuur), Marian Lerchbaumer (Bibliotheek Kennemerwaard), Isa Maron (thrillerauteur, GNM bestuur) en Willem Asman (thrillerauteur en winnaar BookSpot Gouden Strop 2018).