Via via kwamen we er weer achter dat de longlist van Thea Beckmanprijs 2019 weer bekend was gemaakt. De organisatie, Archeon, probeert de verkiezing elk jaar zo stil mogelijk te houden, maar hier zijn ze dan, de boeken die genomineerd zijn voor het beste historische jeugdboek.

Wilma Geldof – Het meisje met de vlechtjes (Luitingh-Sijthoff)
Hilde E. Gerard – Kantje Moord (Davidfonds/Infodok)
Luc Hanegreefs – Volle Maen (Clavis)
Marian Hoefnagel – Vlucht uit Sint Petersburg (Eenvoudig Communiceren)
Ineke Kraijo – Over de grens (Columbus)
Martine Letterie – Nooit meer thuis (Leopold)
Bianca Mastenbroek – Hendrick, de Hollandsche indiaan (De Vier Windstreken)
Joyce Pool – Het kompas (Lemniscaat)
Rob Ruggenberg – Piratenzoon (Querido)
Katrien Van Hecke – Soldaat Marie (Clavis)

De winnaar ontvangt 1000 euro. De jury bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Henne van Beveren, Liselotte Dessauvagie, Monique Veldman en Moniek Warmer. Er is ook een kinderjury die 500 euro mag weggeven. Er komt eerst nog een shortlist van 5 titels voordat op 14 september de uiteindelijke winnaar bekend wordt gemaakt.