Op haar Facebook-pagina plaatst Esther Jansma vandaag een opvallend stuk over Ingmar Heytze en het Utrechts Stadsdichtersgilde. Volgens haar gaat er veel mis bij het toekennen van poëziesubsidies in de Gemeente Utrecht.

Ze begint haar stuk als volgt:

Op wonderlijke wijze lukt het in Utrecht al jaren om een deel van de gesubsidieerde poëzie tot koehandel te maken binnen een select groepje belanghebbenden. Dat begon in 2009 met de aanstelling van de eerste Stadsdichter, die werd gekozen door de Gemeenteraad. Niks geen bevlogen (internet)oproepen van ambitieuze concurrenten, nee, opeens had Ingmar Heytze die functie.

Jansma vervolgt:

Het jaar daarop, ruim voordat diens contract afliep, had hij samen met zijn dichtende volgelingen een strategie ontwikkeld om zijn positie niet meer uit handen te hoeven geven. Want in oktober 2010 meldde RTV-Utrecht: “Ingmar Heytze stopt als stadsdichter van Utrecht. […] Maar als zijn termijn komend jaar afloopt, wordt er geen opvolger benoemd. Utrecht wil liever een gilde ondersteunen, zodat meer dichters een kans krijgen. Stadsdichter Heytze juicht het besluit toe.”

Volgens Jansma zorgen de leden van het gilde goed voor elkaar:

Sindsdien hebben de leden van dit Stadsdichtersgilde, onder wie uiteraard ook Heytze zelf, de door Utrecht verstrekte jaarlijkse subsidie voor gedichten-in-opdracht onderling verdeeld. Ook vragen ze bij de Gemeente met succes extra financiering voor andere poëzieprojecten aan.

Jansma wil verandering. Ze doet in haar stuk daarom een oproep aan de gemeente:

Het is ook hoog tijd dat gemeentelijke poëziesubsidies niet langer getoetst worden aan de coördinaten en verenigingslidmaatschappen van de aanvragers, maar uitsluitend aan literaire kwaliteit. En het is tot slot hoog tijd dat het Utrechtse Stadsdichtersgilde zich ook formeel omvormt tot een gezelligheidsvereniging, en dat de leden daarvan hun eigen broek en rok gaan ophouden. Want alleen zó kan Utrecht genezen van deze Dichtersgriep, die inmiddels heeft geleid tot een onnavolgbare hoeveelheid roze-geglazuurde, lievige, tegelwijze, volstrekt ondermaatse gedichten. En alleen zó kan Utrecht de nationale en internationale literaire rol gaan spelen die deze stad, ook volgens UNESCO, heeft verdiend.

Lees haar complete stuk hier.

Naast Heytze (erelid) zitten onder andere Ruben van Gogh, Alexis de Roode, Daniël Vis, Hanneke van Eijken en Vicky Francken in het Utrechts Stadsdichtersgilde.