Het is twee jaar geleden dat de laatste Fintro Literatuur Prijs (voorheen de Boekenuil, daarna de Gouden Boekenuil) werd uitgereikt. Jeroen Olyslaegers won destijds de prijs voor zijn roman WIL. De organisatie bood nog wel hoop:

Boek.be is samen met de VRT op zoek naar een alternatieve manier om het brede publiek warm te maken voor literatuur, een ‘nieuw format van een literaire prijs’, die nu nog geen vaste contouren heeft.[…] Fintro blijft aan boord als sponsor, maar wat er ook uit de bus zal komen, het zal niet meer onder de vlag ‘Fintro Literatuurprijs’ varen.

Maar inmiddels heeft Fintro zich als sponsor teruggetrokken en blijft het angstvallig stil. Juist Olyslaegers maakt zich nu boos op zijn Facebook-pagina. Hij begrijpt niet waarom België nog steeds geen nieuwe commerciele literatuurprijs heeft, terwijl in Nederland twee van zulke prijzen zijn (de Libris Literatuur Prijs en de Bookspot Literatuurprijs; de winnaar strijkt bij beide prijzen 50.000 euro op).

Olyslaegers schrijft:

Ge kunt veel zeggen over die prijzen, zeker. Ge kunt uzelf als auteur wijs maken dat het in feite niet uitmaakt, dat het een gedoe is, dat ge niet moet schrijven ten einde zo’n lauwerkrans te mogen ontvangen.
Maar aan die begoocheling doe ik niet mee.

Nederland telt twee prijzen van dat kaliber.
Wij geen enkele meer.
Het is een schande.