Wat is eigenlijk wel een sinecure?

01-05-19: De hoofdredacteur van Tzum overhandigt mij het boekje Geen sinecure van Kasper van Hoek en vraagt of ik dit wil lezen en er een stukje over schrijven. Ik stem hiermee in.

02-05-19: Nieuwsgierig begin ik aan Geen sinecure, en lees hoe Kasper net als in zijn vorige boek nog altijd geteisterd wordt door kleine strubbelingen in diverse supermarkten. Jammer genoeg heeft de branche vooralsnog geen lering getrokken uit zijn eerdere observaties.

03-05-19: Ik lees hoe Kasper een vaatdoek nodig heeft en aan het wasrek een natte aantreft, een situatie die mij ook weleens is overkomen. De bakker die zijn brood snijdt, heet Leen. Hier houdt de herkenning even op, mijn bakker heeft een andere naam.

04-05-19: Kasper verhaalt over diverse dates, die doorgaans eindigen met het bericht dat zijn potentiële geliefden niet toe zijn aan een relatie. De vraag of Kasper daaraan toe is, blijft helaas onbeantwoord. Verder telt hij de stappen tussen twee filialen van de Albert Heijn.

05-05-19: Vandaag lees ik opnieuw over een date die overgaat in zoenen, maar niet leidt tot een relatie. In de supermarkt koopt iemand een plastic tasje en is de transportband stuk.

06-05-19: Zoals elke maand belt Kasper met hollandsnieuwe om te vragen of ze op een knop willen drukken, zodat zijn factuur zichtbaar wordt. Wellicht zou hij zich deze moeite moeten besparen en een abonnement afsluiten bij een aanbieder als KPN, waarvan ik elke maand op tijd en zonder problemen de factuur in mijn mailbox ontvang.

07-05-19: Een nieuw jaar in het leven van Kasper, en een nieuw meisje dat hem vergezelt in kroegen en het rondzwerven door de stad. Aan het einde word ik verrast door een mooie observatie: ‘Ik richt me tot haar en zeg dat het juist van goede smaak getuigt wanneer iemand slechte films naar de kringloop brengt.’

08-05-19: Kaspers strijd tegen de btw op verzendkosten van postzegels vangt aan. Gelukkig beschikken we tegenwoordig over e-mail, ware het niet dat hij ook problemen heeft met zijn internetprovider Online.nl. Opnieuw raad ik hem een maatschappij als Ziggo aan, waarmee ik zelden problemen ervaar.

09-05-19: Tijdens een lange busrit worstel ik me door de laatste maanden van het boek. Een doorbraak in de bureaucratische geschillen blijft zoals gevreesd uit. Er verschijnen nieuwe meisjes ten tonele, die ook weer verdwijnen. Wel achterhaalt Kasper waarom er drie potten doperwten in het koelvak staan, een onthulling die ik hier niet zal verklappen. Ook volgt er nog een hartstochtelijk pleidooi voor het bestellen van patat per portie in tegenstelling tot per euro, waar je op rationele gronden alleen maar mee in kunt stemmen.

10-05-19: Op een borrel van Tzum spreek ik diverse lezers over Geen sinecure, die het boekje erg vermakelijk vonden en Kasper aanmoedigen in zijn strijd tegen het grote geld. Ik besluit dit te vermelden in mijn recensie omwille van het gevaar dat deze niet verder reikt dan mijn particuliere leeservaring.

11-05-19: Ik schrijf een ironische recensie over Geen sinecure in de stijl van het boekje.

Willem Goedhart

Kasper van Hoek – Geen sinecure. Uitgegeven in eigen beheer, maar online te bestellen via www.kaspervanhoek.net. 100 blz. € 12,00 (inclusief porto en btw).