De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb gaat na zijn ambtsperiode poëzie schrijven: ‘Vooral in het Arabisch kan ik de roerselen van mijn ziel kwijt. Ik moet er de tijd voor hebben.’ Hij ziet een boek met ‘de lessen uit mijn leven’ voor zich ‘en een tweede deel zou in versvorm kunnen zijn.’

In een interview met Arjan Peters in de Volkskrant geeft hij onbedoeld een proeve van bekwaamheid. Bij zijn aantreden was hem door een politieke opponent een envelop aangereikt, geadresseerd aan het Koninklijk Paleis te Rabat. Of hij daar zijn Marokkaanse paspoort maar in wilde stoppen:

De grootst denkbare belediging […], / op de dag van mijn beëdiging.

Over poëzie zegt de burgemeester:

[Het is] een toevluchtsoord. Als je helemaal in beslag wordt genomen door wereldse beslommeringen dan kan ik me hiermee afzonderen, zonder dat ik het gevoel heb dat ik moet presteren. Het is zondagmiddag, het regent een beetje, je hebt een goede stoel, en een krukje waar je je voeten op kunt leggen, een kopje thee naast je. Dan ga je in een dichtbundel bladeren. En dan ben je écht weg. En soms krijg je dan een glimlach; als je een dichter leest die iets heel moois heeft gemaakt.

Aboutaleb stelde ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het Rotterdamse dichtersfestival Poetry International de bloemlezing Lees! samen, vijftig gedichten uit de wereldpoëzie. Er staat poëzie in van onder anderen Jules Deelder, Ester Naomi Perquin, Ramsey Nasr, Ingrid Jonker, Joseph Brodsky, Wendy Cope, Jopi Hart en Sappho.

De vijftigste editie van Poetry International begint op 13 juni in de Doelen. Het is het laatste festival onder leiding van Bas Kwakman. Hij wordt als directeur opgevolgd door Inez Boogaarts.

Afbeelding: Burgemeester Aboutaleb werd op 14 mei 2016, bij de jaarlijkse herdenking van het bombardement, geïnterviewd door de Oostenrijkse televisie. Foto Frank van Dijl