In Zutphen heeft, als alles goed gegaan is tenminste, schrijver H.C. ten Berge zojuist van Burgemeester Annemieke Vermeulen gehoord dat hij is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Zij speldde hem de bijbehorende versierselen op. Dit gebeurde tijdens de bijeenkomst voor de boekpresentatie ‘muurPoëzie in Zutphen & Warnsveld’ in de Burgerzaal in Zutphen.

De verdiensten van Ten Berge worden in het persbericht als volgt samengevat:

H.C. ten Berge (Johannes Cornelis ten Berge, Alkmaar, 24-12-1938) debuteerde in 1964 met de dichtbundel ‘Poolsneeuw’. Als vertaler heeft hij werk van onder meer Ezra Pound vertaald. Een hele generatie dichters in het Nederlands taalgebied is door hem beïnvloed. In zijn werk heeft hij zich laten beïnvloeden door natuurvolkeren als de Azteken en de Inuit, en de laatmiddeleeuwse mystiek klinkt vaak door. In zijn proza en poëzie komen thema’s aan de orde als de mondiale roofbouw op het milieu en de uitholling van cultuur. In 1967 richtte hij het literaire tijdschrift Raster op en gaf hiermee de internationale avant garde en experimentele literatuur het eerste podium in Nederland. Vele later vooraanstaande schrijvers debuteerden in Raster. Hij doceerde moderne literatuur aan de Universiteit van Austin en aan de Academie voor Beeldende Kunst te Arnhem. Ook zette hij zich in voor de Zuid-Afrikaanse dichter Beyten Breytenbach die zeven jaar gevangen zat vanwege zijn anti-apartheidsactiviteiten. Hij werkte mee aan het huiskamerfestival “Gast in Zutphen” en verzorgde regelmatig gastlessen op scholen.

0