Vrienden, dat is de titel van het nieuwe boek van Tim Krabbé, dat in het najaar zal verschijnen bij Prometheus. Een boek van zo’n 800 bladzijden waarin Krabbé zijn vriendschap met Ferdi E. beschrijft.

Op 6 april 1988 werd Nederland overvallen door het nieuws dat de zaak Heijn, een ontvoering die het land zeven maanden in de ban had gehouden, was opgelost. Gerrit Jan Heijn was dood; in Landsmeer was een werkloze ingenieur gearresteerd.
Tim Krabbé was meteen gefascineerd. Hij zocht en kreeg contact, en noteerde 28 jaar lang alles wat hij met en rondom de dader meemaakte. Het resulteerde in een unieke en monumentale kroniek van een gezin in ongewone omstandigheden, een verslag van ongewone vriendschappen.

Ferdi Elsas overleed in 2009 na een verkeersongeluk.

(foto De rechtbank te Haarlem doet uitspraak in proces tegen Ferdi E. (Elsas), de ontvoerder van G.J. Heijn: Croes, Rob C. / Anefo, Nationaal Archief, CC0)

0

Reacties