De eerste Gerrit Krolprijs gaat naar Zito Ysenbaert. De student Nederlandse en Engelse taal- en letterkunde aan de Vrije Universiteit van Brussel liet met zijn inzending zien dat taal meer is dan communicatiemiddel alleen. In zijn essay zet hij de Nederlandse taal op meesterlijke wijze in om iets heel essentieels duidelijk te maken van de menselijke aard, te weten: er zal altijd angst bestaan voor diversiteit. Zito Ysenbaert laat de chaos plaatsmaken voor een kunstwerk, voor compositie, voor een nieuw verhaal en voor inclusiviteit van alles wat eerder onverenigbaar leek. De andere genomineerden waren Takashi Nakamura en Yasmine Finani.

De Gerrit Krolprijs werd dit jaar in het leven geroepen door het Talencentrum en de Faculteit der Letteren van de RUG om de aandacht te vestigen op het Nederlands als academische taal. Studenten van alle universiteiten uit het Nederlands taalgebied werden uitgenodigd om een in het Nederlands geschreven essay in te zenden van maximaal 2.000 woorden. Vervolgens bepaalde een deskundige jury welke inzenders in aanmerking kwamen voor een nominatie en werd de winnaar verkozen. De jury bestond uit Ellen Deckwitz, Ellen Krol (dochter van Gerrit Krol) en Ronald Ohlsen. Gelet werd op originaliteit, stilistisch vernuft en talent voor divertissement. Het essay van Zito Ysenbaert zal vanavond op Tzum gepubliceerd worden.

(foto Maarten Praamstra via het Twitteraccount van NoordWoord)

0

Reacties