Petite histoire voor de literaire historicus en iedereen die wil weten waren er een haren mat bij de ingang van De Bezige Bij ligt. In een dubbelinterview in de Volkskrant met Bart Chabot en zijn zoon Spinter vertelt de oude Chabot hoe hij ooit wraak nam op zijn uitgeverij. Bart Chabot zat bij De Bezige Bij, maar de uitgeverij wilde zijn biografie over Herman Brood niet uitgeven.

Groot conflict. Ik had de eer aan mezelf gehouden. Een paar weken later was ik ’s avonds in Amsterdam. Mijn auto stond toevallig bij de uitgeverij in de straat. Ik moest ontzettend nodig plassen, wist dat ik Den Haag niet zou halen. Opeens dacht ik: ik zeik die hele Bezige Bij van de aardbodem af! Ik heb mijn broek los geknoopt, klep omhoog en ben leeggelopen. Het heeft er een vol weekend gelegen. De marmeren vloer was helemaal uitgebeten. Daarom ligt er nu een grote haren mat bij de entree van De Bezige Bij.

De boeken over Herman Brood kwamen uit bij Nijgh & Van Ditmar. Niet lang daarna keerde Chabot terug bij zijn oude uitgever.

0

Reacties