Mannenborstjes zo luidt de titel van het eerste deel van de roman in tien delen die Bill Mensema vanaf oktober zal publiceren. ‘Decade’, zo heet de reeks die de komende jaren bij uitgeverij Passage zal verschijnen.

De delen zullen ook los van elkaar te lezen zijn, maar ze hebben ook een duidelijke samenhang. Decade omvat de literaire beschrijving van de jaren tachtig. Dat is het door punk en new wave ingeluide tijdperk waarin 32 bewoners van een studentenflat één telefoon deelden, waarin dagelijks actie werd gevoerd, waarin de computer voorzichtig z’n intrede deed en waarin je op vrijdagmiddag nog even snel voor geld naar het postkantoor moest om het weekend door te kunnen komen. Het draait in de romans om jongeren uit de provincie die in de grote stad gaan studeren en daar met veel moeite hun eigen weg trachten te vinden.

Decade wordt dan ook een groot project. Mensema maakt er tien afzonderlijke romans van, elk rond de 120 pagina’s omvattend. Want hij wil behapbare boeken afleveren, ook toegankelijk voor de jongeren van nu. De eerste drie delen liggen al klaar, Mensema werk nu aan het vervolg.

In totaal dus een romanproject van ongeveer 1200 bladzijden. Wat Peter Buwalda deel 1 zou noemen.

Mensema schreef eerder Fietsen met Bob Dylan, Captain Liefie, Doem Dada en Boem!.