Deze zomer vervangt Ilja Leonard Pfeijffer Frits Abrahams op de achterpagina van NRC Handelsblad. In zijn column met de titel ‘Wees als de tijdreiziger‘ die, zoals bijna alle columns over de massatoerist gaat, zit een sneer naar de roman De goede zoon van Libris Literatuur Prijs-winnaar Rob van Essen.

Toen de opzet voor mijn roman Grand Hotel Europa zich nog in een zeer premature fase bevond, heb ik met het idee gespeeld om er een tijdreiziger in op te voeren. Dat idee heb ik vervolgens vrij snel weer laten varen, want het moest niet zo’n soort roman worden waarin de toekomst wordt voorspeld, al kun je daar wel de Librisprijs mee winnen.

Al eerder toonde Pfeijffer zich als gedoodverfde winnaar van de Libris Literatuur Prijs teleurgesteld in de uitslag, toen hij in zijn column voor HP/De Tijd schreef:

Ik heb die prijs ook helemaal niet nodig. Dat de jury hem om die reden aan een ander heeft gegund, vind ik een sympathiek gebaar, al is het natuurlijk wel een beetje sneu voor de arme laureaat dat niet zijn naam zal worden onthouden maar het feit dat hij degene was die won in het jaar dat Grand Hotel Europa werd gepasseerd.

Op Twitter schrijft oud-criticus Arie Storm:

Ter info: in 2014 won de roman La Superba van Pfeijffer. In het onlangs verschenen boek Het horrortheater van de Nederlandse literatuur is Pfeijffer een van de schrijvers die Storm aanvalt.

Grand Hotel Europa staat sinds de verschijning van het boek in de bestsellerlijst. Deze week, de 32e, steeg de roman naar plaats 5. Op twee weken na heeft het boek steeds in de top 10 gestaan. De goede zoon van Rob van Essen staat sinds het winnen van de Libris Literatuur Prijs in de bestsellerlijst, 11 weken alweer. Deze week staat het boek op de 18e plek. Het horrortheater van de Nederlandse literatuur heeft de bestsellerlijst nooit gehaald.

3

Reacties