Drie jaar geleden nam oprichter Jef van Gool afscheid van ‘zijn’ site Literatuurplein, vorige week maakte de Koninklijke Bibliotheek (KB) bekend dat de site op 1 januari 2020 wordt opgeheven. De wet van de remmende voorsprong volgens hoofdredacteur Sophie van Dam:

Literatuurplein was op een aantal gebieden zijn tijd vooruit. Veel van de concepten uit Literatuurplein hebben inmiddels ook in andere bibliotheekdiensten van de KB een plek gekregen. Natuurlijk in de eerste plaats in de Nationale Bibliotheek Catalogus (NBC) die alle boektitels bevat die zich in Nederlandse bibliotheken bevinden en die steeds beter en aantrekkelijker wordt. Voor leestips, inspiratie – en nog veel fijner misschien, de boeken zélf – kunnen lezers bij de Online Bibliotheek terecht. Voor meer specifieke literaire titels en schrijversinformatie is er de DBNL.

Literatuurplein is dus inmiddels ’ingehaald’ en heeft onvoldoende meerwaarde ten opzichte van andere websites en diensten om de stijgende kosten voor onderhoud en beheer te kunnen verantwoorden.

Onderdelen van de site worden overgeheveld naar andere sites die de KB beheert. Op Twitter was niet iedereen blij met het besluit:

0

Reacties