Vorige week zaterdag publiceerde de Volkskrant een interview met Sylvia Witteman, Frits Abrahams en Midas Dekkers over huisdieren (het is vakantie en de krant moet vol). ‘Een vrolijk driegesprek’ noemt ombudsman Jean-Pierre Geelen het vandaag in zijn rubriek, maar niet iedereen vond het zo vrolijk, want Sylvia Witteman wekte nogal veel woede op met de uitspraak: ‘Een heleboel mensen zijn dol op hun labrador terwijl ik denk: dan kun je net zo goed iemand met het syndroom van Down in huis ­nemen.’

Zoals de woede van Ronald Ohlsen:

Een stortvloed aan reacties volgde op het vrolijke driegesprek, waarop Witteman haar excuses aanbood op Twitter.

Om iets dieper in de vlek te wrijven onderzocht Geelen de ontstaansgeschiedenis. Daar wordt het niet beter van.

[…] Witteman [had] aanvankelijk de term ‘mongool’ gebruikt – een woord dat beslist niet minder woede zou hebben opgewekt wanneer het in de krant was verschenen. Daarop ontstond discussie tussen de drie ­gesprekspartners over het gebruik van die term, waarna Witteman in de ogen van de interviewer leek te opteren voor de omschrijving ‘kind met het ­syndroom van Down’. Dat is misschien een correctere benaming, maar in dit verband gaf het ook net een fractie ‘serieuzere’ lading dan het kroegwoord ‘mongool’.

Voor de rest moeten de mensen niet zo moeilijk doen. Lezers weten dat spot hoort bij Witteman. De leiding van de krant gooit er nog een literaire vergelijking tegenaan:

Zoals de waarnemend hoofdredacteur het omschrijft: ze is ‘de troonopvolger van Gerard Reve, die in zijn ironie ook vaak het ­tegenovergestelde zei van wat hij bedoelde’.

Lees het hele stuk hier.

Ook vandaag reageert Witteman verontschuldigend op Twitter:

(foto Gerard Reve: © Joost Evers / Anefo CC0)