Op 15 augustus worden de slachtoffers herdacht van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. De toespraak zal dit jaar verzorgd worden door Ellen Deckwitz. Deckwitz:

Mijn moeder en grootmoeder hebben in de oorlog familie verloren. Ik probeer op mijn eigen manier 15 augustus meer onder de aandacht te brengen. Dit stuk geschiedenis mag niet worden vergeten.’ Ze herdenkt op deze dag verschillende familieleden die de oorlog niet overleefden of voor het leven werden getekend. ‘Ik sta ook stil bij de gevolgen van de oorlog, de tragedies omtrent de repatriëring en het opgroeien met getraumatiseerde familie van de tweede en derde generatie Indische Nederlanders in Nederland.

Dit najaar verschijnt van Deckwitz de dichtbundel Hogere natuurkunde, een dichtbundel over haar Indische familieverleden. Vorig jaar nam ze het onderstaande filmpje op met haar moeder.

1